Otrzymuję wiele zapytań o przepis na mój chleb.

Nie mam w zwyczaju utrzymywania dobrych rzeczy w tajemnicy, więc dzielę się z Tobą moim domowym przepisem na chleb, który powstał przez lata prób i ulepszeń.

Życzę smacznego!

 

Składniki na zakwas:

30 dkg mąki żytniej

2 szklanki letniej wody

Składniki na chleb:

3 płaskie łyżki soli

1 szklanka otrąb orkiszowych lub innych ( pszennych, gryczanych)

ziarna: ½ szklanki siemienia lnianego, ½ szklanki słonecznika, ½ szklanki pestek dyni

ewentualnie drożdże 10-25 g

1 kg różnych mąk do pieczenia chleba, np. 45 dag gryczanej 15 dag orkiszowej,  20 dag żytniej razowej, 20 dag pszennej razowej (tak daję najczęściej)

3 szklanki letniej wody

 

KROK PIERWSZY – ZRÓB ZACZYN

Aby stworzyć zakwas pierwszy raz należy wymieszać składniki na zakwas i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 10-12 godzin do lekko ciepłego miejsca (temp. 28-36°C).

W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość i zmieni konsystencję.

Jeżeli zamierzasz powtórnie piec chleb, możesz odłożyć trochę ciasta z pierwszego pieczenia, aby otrzymać tzw.BABY ZAKWAS. Instrukcja w kroku drugim. Dzięki tak przygotowanemu zakwasowi możesz zmniejszyć czas kolejnego wyrastania zakwasu do 6-8 godzin.

 

KROK DRUGI –  ZRÓB CIASTO

Dodaj do zaczynu pozostałe składniki na chleb. Wszystko dobrze wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godz. Ciasto wtedy podwoi swoją objętość. Ja dodaję jeszcze trochę drożdży, ale i bez tego ciasto wyrośnie doskonale.

KROK TRZECI – PIECZENIE

Wysmaruj masłem 2 podłużne formy tzw. keksówki i wlej do nich gęste ciasto do wysokości ok. 4/5 formy. Odłóż resztę ciasta do plastikowego pudełka z zamknięciem i włóż do lodówki- to twój tzw BABY ZAKWAS ( który spowoduje, że następny chleb szybciej wyrośnie i będzie jeszcze lepszy). Następnie włóż formy do ZIMNEGO PIEKARNIKA. Piecz chleb w temperaturze 200°C przez 1 godzinę 15 minut.

Przed zjedzeniem, poczekaj aż chleb wystygnie!

Przepis na chleb, który Ci podałam to kompilacja kilku przepisów, wielu prób i co najważniejsze porad profesjonalnych piekarzy !  :-)

Taki chleb jest nie tylko smacznym, ale i zdrowym rozwiązaniem w dzisiejszym czasie ulepszaczy, barwników i innych nienaturalnych dodatków.

Aby osiągnąć lepszy efekt uzupełnij swoją dietę o inne składniki zdrowego żywienia i odpowiednie suplementy diety np. z serii Wellness.

 

Smacznego!

Basia